top of page
In het bos

Ontspanning

3

We navigeren.

We doen ons best.

Passen aan.

Hertekenen.

Soms gaat het goed.

Soms blokkeren we.

We doen voort.

Steeds alert.

Tot we komen tot het besef:

dat we van al dat geduw en getrek

en het willen controleren van het oncontroleerbare,

gewoon ontzettend moe worden.


Wanneer je je jarenlang aanpast, inhoudt en niet volledig durft te tonen, werkt dit in op je hele systeem. Van ontspanning een prioriteit maken, is een essentieel onderdeel in dit traject.
 

Ont-prikkelen is een belangrijke stap

  • zodat je terug voeling krijgt met hoe het werkelijk met je gaat want enkel vanuit acceptatie met hoe het nu is kan je voor verandering zorgen  

  • zodat je zenuwstelsel terug balans mag ervaren en gemakkelijk de overgang tussen actie en rust kan maken.

  • zodat je terug een voeling krijgt met je wezen, je kern en je intuïtieve vermogens

  • zodat je kan stoppen met je wilskracht voor alles in te zetten, maar terug in beweging komen vanuit 'goesting'.

Richt je op wat NATUURlijk is!

Het ritme van de wereld is niet noodzakelijk jouw ritme.

Hoogstwaarschijnlijk niet zelfs!

Je zenuwstelsel wordt voortdurend onder druk gezet. Door de elkaar snel opvolgende nieuwsberichten en nieuwigheden, de vele veranderingen en de flexibiliteit die er van jou verwacht wordt om hiermee om te gaan. Er zijn vaak vele taken en verwachtingen waarvan we denken er aan te moeten voldoen.  Er is een overdaad aan dagelijkse prikkels.

Wanneer ons systeem in overdrive is, gebruiken we onze wilskracht om toch voort te doen en om dingen voor elkaar te krijgen.

Het kan tot gevolg hebben dat je lichamelijk en geestelijk moe bent en niet meer tot rust lijkt te kunnen komen.

Je hebt geen voeling meer met je eigen natuurlijke ritme.

Je natuurlijke staat van zijn is energie die vrij kan bewegen.

Dit wil ook zeggen dat rust en beweging in balans zijn en dat de overgang tussen beiden organisch verloopt, net als in de natuur. Er is een organische afwisseling van opnemen en afvloeien, van spanning en ontspanning, van geven en ontvangen, van doen en zijn, van opnemen en loslaten. Denk maar aan je ademhaling, je spieren die ontspannen en opspannen of de wisseling van de seizoenen.

Wanneer je in een bepaalde situatie of bij het denken aan een bepaalde persoon meteen weerstand of spanning (mentaal, fysiek, emotioneel) voelt, vertelt dit jou dat er iets IN je systeem is dat zich vastgezet heeft.

De energie kan dus niet doen wat het behoort te doen, namelijk: stromen.

Hier komt een korte video (met presentatie) waarin ik spreek over: 

- zenuwstelsel

- natuurlijke ritme (beweging naar buiten - beweging naar binenn)

CONCRETE OEFENINGEN:

Ademhaling:

Meditatie:

schrijfopdracht:

Dankbaarheid

Yoga Nidra:

i

 

Het zenuwstelsel

We beschikken allemaal over een parasympathisch en een sympathisch zenuwstelsel.

Je sympatisch zenuwstelsel zorgt ervoor dat je snel kan inspelen op gevaarlijke situaties. Wanneer er een auto aan hoge snelheid komt aangereden, is het jouw sympathische zenuwstelsel dat er voor zorgt dat je nog net op tijd de reflex hebt om op de stoep te springen.

Je parasympatisch zenuwstelsel zorgt ervoor dat je gemakkelijk tot rust kan komen. 

Door de snelheid van leven is het sympathisch zenuwstelsel soms zo vaak actief dat we niet zo gemakkelijk de overgang kunnen maken naar die rustmodus. We voelen ons uit balans, gejaagd en onrustig. 

De module Ontprikkelen gaat over het tot rust brengen van je zenuwstelsel.

Om af te kunnen stemmen op jouw natuurlijke ritme, is het noodzakelijk te ont-prikkelen zodat je je weer bewust wordt van jouw lichaam, jouw ademstroom en jouw natuurlijke staat van zijn.

Je lichaam is voortdurend in de weer om de balans te herstellen. 

Waarom we uit balans gaan is 1 ding en waarom herstel niet plaatsvindt, een ander.

Hier is de wetenschappelijke wereld het alvast over eens: een essentieel element in zowel het ontstaan van disbalans als het uitblijven van herstel, is stress. 

Bij stress zet alles in je lichaam en geest zich vast. Stroming stopt.

Deze module wil voor jou de ideale condities scheppen voor mentale, fysieke en emotionele gezondheid.

Je bent het waard!

Hoe komt het toch dat het zo moeilijk is om resoluut te kiezen voor een liefdevolle relatie met onszelf, om onze grenzen aan te geven, om voor onszelf op te komen. Hoe komt het dat rust vinden zo moeilijk gaat?

Weet jij dat je het waard bent? Super!

VOEL je het ook?

Destructief gedrag (teveel eten, overdadig drinken, kopen, te weinig zelfzorg, enkel kunnen focussen op anderen, geen nee kunnen zeggen, geen ja kunnen zeggen,, jezelf isoleren, vast blijven zitten in een job/relatie/gewoonte die jouw energie niet ten goede komt) heeft te maken met de relatie met jezelf. Wat geloof jij over jezelf?

Observeer jezelf zodat je bewust wordt van wat je over jezelf gelooft. Er spelen zoveel onderbewuste processen die ons gedrag kleuren. Enkel wanneer we er ons bewust van worden, kunnen we er mee aan de slag.

Belangrijk: oordeel niet! Stel vast, merk op. Dat is alles.

 

Als we niet op onszelf zijn afgestemd, zijn we geneigd tot onder- of overreactie en daardoor blijven we uit balans. - Alexandra Jamieson -

We gaan later dieper in op de thema's zelfliefde en zelfzorg, maar ik wil je dit nu al meegeven:

Je bent het waard!

Je bent een volmaakt wezen.

Creëren vanuit overdrive gaat je systeem gewoon nog meer in de overlevingsmodus brengen en keert zich op de lange termijn gewoon tegen jou. Neem dus eerst de tijd en de ruimte om tot rust te komen.

Zie het als de eerste liefdevolle daad naar jezelf toe.

Zorg dat je voldoende uitrust tot je het vanbinnen terug voelt leven.

Geef prioriteit aan het ontprikkelen tot je een gevoel hebt van balans. 

Yoga nidra, meditatie, ademhalingstechnieken en yoga kunnen jou helpen om je systeem tot rust te brengen en terug toegang te krijgen tot een soort innerlijke ruimte van mogelijkheden.

Ga voor jezelf ook eens na welke andere mogelijkheden je nog hebt om te ontspannen.

Maak terug contact met het natuurlijke ritme, het wonder van de eenvoud, de kracht en het geduld van het universum. Je creëert zo ook de optimale omgeving voor nieuwe ideeën en energie.

Ga zeker aan de slag met een aantal audiofragmenten die jou kunnen ondersteunen in het proces van ont-prikkelen. Neem je voor om de komende dagen elke dag 1 van deze tools in te zetten.

Yoga Nidra: 

Ga liggen en beluister de sessie met oortjes. Sta jezelf toe te verzachten, te smelten, te rusten.

Geleide Meditatie:

Volg mijn stem en laat komen wat er komt. Oordeel niet. Het is helemaal normaal dat je gedachten alle kanten opgaan. Door steeds meer ruimte te geven aan meditatie, leer je om de getuige te worden van deze gedachten en te connecteren met je ware zelf. Gebruik je adem als ankerpunt.

Ademhalingstechnieken:

De adem is een krachtige tool om voor een shift te zorgen in je emotionele, mentale en fysieke toestand.

Yoga:

Door je lichaam in beweging te brengen via yoga vergroot je je lichaamsbewustzijn. Je leert beter luisteren naar de signalen van je lichaam en je observeert de gedachten en fysieke sensaties. Ook emoties komen soms tot uitdrukking tijdens een houding. Laat los en laat stromen.

Je kan een korte en eenvoudige yogasessie vinden (20min) in de bonusmodule.

bottom of page