top of page

Tegen jezelf ingaan is een vorm van verraad

Bijgewerkt op: 1 sep. 2020

Heel vaak voel ik wat voor mij klopt en wat niet klopt. Ik voel het in mijn hele zijn, maar kan daar dan geen woorden aan koppelen. Ik kan het ook niet meteen beargumenteren of met meetbaar bewijsmateriaal onderbouwen.

Toch VOEL en WEET ik het.


Doordat de maatschappij gestoeld is op analyseren, meten, bewijzen, het opbouwen van argumenten en allerlei richtlijnen en regels, neemt mijn hoofd soms toch de overhand. Ik heb het zo meegekregen doorheen opvoeding en levenservaring.

Zo 'manipuleer' ik mezelf soms als het ware om toch tegen het gevoel in te gaan of laat ik me meenemen door de argumenten van de ander. Eigenlijk is dit een vorm van verraad naar mezelf toe.


Je overtuigingen bepalen je realiteit.

Zicht krijgen op je diepgewortelde overtuigingen, zorgt ervoor dat je je kan losmaken van wat niet klopt. Dit is belangrijk, maar het is de verbinding met wie je in essentie bent, je kern, die ervoor zorgt dat je een diep vertrouwen ervaart en werkelijk bij jezelf kan blijven in alle omstandigheden. Mind én soul.


Het hebben van gezonde grenzen komt mijns inziens voort uit dat diepere weten wie je bent. Niet het ego dat jou wil beschermen, maar wel je ware zelf.

Het aangeven van die grenzen komt dan niet vanuit weerstand, maar vanuit liefde.

Je ware zelf kent geen schuld of schaamte. Dit zijn emoties die op jou geplakt zijn door de buitenwereld.


Op dit moment is er maatschappelijk heel wat aan het bewegen. Nog steeds is de menselijke aard zo dat we voor elke voors en tegens allerlei bewijzen en wat we 'gefundeerde argumenten' noemen, nodig hebben. Dit geeft ons een gevoel van controle.


Het menselijke ego denkt in goed of fout. Het menselijke ego gelooft dat we gescheiden zijn van elkaar en dat we elkaar dus moeten gaan overhalen om de eenheid te vormen waar we eigenlijk naar verlangen.


Soms is het fijn om te analyseren, te argumenteren en er is natuurlijk ook niets verkeerds mee. Toch geloof ik dat we diep vanbinnen kunnen connecteren met onze diepere waarheid en deze vanuit liefde voor onszelf en voor anderen elke dag opnieuw kunnen gaan leven. Dit is iets wat op individueel niveau gebeurt en op collectief niveau heel wat verandering met zich mee kan brengen.

Dit vereist bewustzijn en de bereidheid om wat je doet, zegt en dus alles wat je naar buiten brengt, af te stemmen op je diepere waarheid binnenin en dus volle verantwoordelijkheid te nemen voor je leven.

Het is een herkalibreren van je hele wezen. Je mind staat dan in functie van een dieper weten, voorbij de woorden. 

61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page